Vi längtade efter djuren igen.
Att följa de stora kattassarna i sanden utan att det oftast leder nånvart är speciellt,man är ngt på spåret…
Våra goda vänner från Karlstad, Gerd o Gunnar har gett oss många matnyttiga tips.
Gerd=den klokaste av DSK o Gunnar = vattenförsörjningsexpert har jobbat flera år i Botswana,Uganda o Kenya i omg.
De tipsade om Chobe NP o Okawangudeltat(2a största inlandsdeltat i världen) för djur o natur i Botswana o dit försökte vi komma på uppvägen men kom inte in då vi inte förhandsbokat, vilket vi aldrig gör, reser ad hok o det funkar till 99%.
Nu kom vi in o njöt i fulla drag.
En kväll på en camp i Moremi kröp vi upp i tältet o efter en stund hör jag en kraftfull andhämtning, tittar ut o ser en lejonhona nosa runt lägerelden, där vi glömt ett odiskat grillgaller.Hon cirklar runt bilen. T sover djupt.Jag blir rätt upphetsad/rädd o greppar min stavlampa för att blända henne när hon klättrar upp för stegen…lyckligt slut.
Nästa morgon kommenterar T, den erfarne lejontämjaren,”jag brukar göra så oxå”-blända alltså.
Kalahari (Bushmännens=Sanfolkets land, från vilket de dock är evakuerade)kunde vi inte köra förbi efter att ha läst alla Lasse Bergs böcker. Landskapet präglas bla av s.k saltpans, som glittrar som vatten, vilket det oxå var för flera 100 milj år sen.På dessa pans ligger öar utspridda med bla uråldriga baubauträd =heliga då avlidnas själar anses bo i dem. K är gigantiskt men end en liten del, centrala, är ordningställt för oss turister.
Vi blev lätt besvikna, djuren mötte inte upp o vägarna krävde nästan njurbälte.
Stan o Anne från SA gav oss en kasse fryst lammkött. De har varit ute i 9 mån o på väg hem från norr o fr.o.m. Botswana får man inte ta med rått kött i den riktningen pga oro för mul o klövsjuka, en mkt smittsam virussjukdom som drabbar hovförsedda.Är olyckan framme, måste hela besättningar slaktas…
Vi höll på att missa hela härligheten(filéer, stek, kotletter, färs osv) i en stickkontroll men lyckades avleda…
Korrupta poliser finns men vi har blivit i stort sett skonade(jfr Kenya häromåret) men här i B försökte en plocka oss på 1000 pula, ca 800kr, för att vi stannat lite vid sidan av en stoppskylt, men det har vi lärt oss att kräver man kvitto o tittar lite extra på namn/nummerskylten ,så backar dom.
Norr om Serowe ligger Nkuma Rhinorescuepark, en liten pärla med mängder av djur o fåglar o med ambitionen att rädda noshörningarna(skjuts ca 1200/år!)
Här såg vi tom en vit noshörning även om T tvekade lite om det men jag hade ju tom solbrillor på mig….
Vi förstår att ni har både snö o is o det unnar vi er, lite iaf.
Sov sött!