Vi kunde inte bara fara förbi Kruger, som vi tänkt-hade ju varit i så många “riktiga” parker. Det ångrar vi inte, trots asfalterade vägar o stajlade shoppar/campsites, så var det vackert o många djur.Trots rykte om att ha kontroll på noshörningsjakten i parken skjuts ett antal varje år- vid gaten frågade dom om vi hade vapen o nöjde sig med ett nej!

Sen Swaziland, enda absoluta monarkin i Afrika.Ett fantastiskt vackert protektorat med höga berg o djupa dalar ,floder o sjöar.1,5 milj inv.40%av befolkn<15 år gamla.Snitt ålder end ca 38 år beroende av hög spädbarnsdödlighet-7%-o hög dödlighet i AIDS, något bättre siffror sista åren, >än 30% bedöms ändå hivsmittade.Våldtäktsfrekvensen skyhög.

Kungen,Mawati III ,är enväldig o väljer helt själv vilka som sitter i parlamentet o inga partier är tillåtna o media är statsstyrd. Han får enl lag ej kritiseras, har 16 fruar o 160 barn.

Vi träffade Cmunsey, 70årig peasecorpsaktiv barnmorska från USA o hennes unga adepter ,som drev ett ambitiöst empowermentprogram för unga kvinnor i landet o de var så frustrerade för visst fanns intresse för deras undervisning men med en kung man är fostrad till att älska o som har så många fruar…

Att många älskar SA är inte konstigt – så mkt kust o så mkt odlingsbar mark för att inte tala om alla ädla mineralfyndigheter.

På 1400talet kom portugiserna Dias (o sen Vasco da Gama) o upptäckte Godahoppsudden o den smarta handelsvägen till Orienten o sen kom holländarna (boerna)på 1600talet (tog >25000 slavar från bla dåvarande Ceylon o Angola)o sen kom britterna på 1800talet då dom fått vittring på guld o diamanter o jagade upp boerna norröver (Natalomr)o det blev förstås krig, 1a boerkriget vann dom (boerna)o 2a vann britterna(1899-1902 kuriosa:scoutrörelsen föddes o 1a kända koncentrationslägret)Landägarna,SAN o khoikoi(“hottentotter”) drevs brutalt iväg ,enda eg. motståndet erbjöd zulukrigarna (Shakas armé)uppe ö om Drakenbergen=Natalomr.I grottorna i dessa mäktiga berg såg vi målningar som beskrev zulus strider- här bla gömde de sig, innan britterna satte blodig punkt. 500000år gamla målningar har även hittats här, man får kontakt med ngt märkligt ursprungligt.

Vägen från Draken ner till kusten är bitvis hänförande, kameran gick varm.Vi landade n om East London där vi återsåg Stan o Anne, som vi träffat på camp i Zambia.Inte fattade vi då att de var så välbeställda .Vi bjöds på lunch på en hemlig lodge , där Putin o Zuma bla rgb checkar in med fam o livvakter( Putin har 9 st) för att relaxa lite.Vårt värdpar hade inget till övers för dessa herrar men deras son jobbar som kock på stället- hjälp vilken mat! S o A.s sommarhus , en 7 sovrumssuperdesignad historia, som ligger i närheten ,2m från stranden o där vänner får bo hur mkt dom vill.Ja ja- kul när dom kommer till Sth o med skohorn får tränga in sig i vårt gästrum, fast jag tror dom kommer gilla det.

Stan,kirurg , berättar att end 14%!? Av SA.s befolkning betalar skatt men han själv 45%.Han förväntar sig inte få ngt av samhället- betalar barnens skolor o har privat sjuk o pensionsförsäkring- förutom att bidra till behövande(fått rätt mkt över kan tyckas)

I SA finns ingen anmälningsplikt av smittsamma könssjukdomar, så om en patient är känt HIVpos (40%av befolkningen) o man vill kalla in hans hustru (el tv.om)så kan hen motsätta sig detta o om du ändå gör det riskerar du stränga straff.En gravid kvinna kan vägra testa sig o senare barnet o förhindrar därmed ev nödvändig beh .Stan har 2 ggr råkat ut för stickskador vid op av män som vägrat testa sig o därmed är misstänkt pos ,vilket innebär att han måste intensivbehandla sig med bromsmed 1 mån med årslånga efterföljande ktr omutifallatt.

Apartheid rådde från ca-60-90.De svarta hänvisades till ssk samhällen o fick åtlyda ssk lagar, motståndet leddes av ANC o dess ledare bla Mandela.FN drog igång massiva protester worldwide, Palme var först ut med fördömanden.Handelsbojkott följde- SA rundade denna ngt genom att ursprungsmärka varor i Swasiland.SA utestängdes från OS.SA utv atombomb men skrotade den efter ANCs seger.

-90 frigavs Mandela ,av Klerk ,från sin legendariska fängelseperiod (de fick delat Nobels fredspris-93)o -94 vann M o hans ANC en jordskredsseger.Idag finns inslag av omvänd apartheid. President Zuma är välkänt korrupt o hans parlament består av mkt unga oerfarna.Dock finns hopp om nya generationer välutbildade svarta.

Vi forts köra längs garden route ,njuter det vackra samtidigt som tankarna på hemma blir påträngande nästan lite ångestfyllda- hur ska vardagen se ut nu?Vi förstår att anpassningen kommer gå blixtsnabbt o ffa väntar ju så mkt av de/det vi älskar.

Men först 1 v med Maggan o Per i Kap o det ska bli hur kul som helst.